Privatekonomi – så kan du förbättra din ekonomi

Att få hushållet att gå runt kan vara en ständig börda. Med hjälp av några enkla knep och rutiner kan du däremot få ordning på ekonomin, innan det blir en ond cirkel. I detta inlägg kan du ta del 6 av mina mest användbara tips för att skapa en mer hållbar vardag.

1.     Gör en budget

För att du ska få en bra överblick av hur mycket du spenderar per månad rekommenderas en budget. Konsumentverket har en budgetkalkyl som du kan använda för att enklare få ett helhetsgrepp över privatekonomin.

2.     Betala in räkningar innan förfallodatumet

Jag vet att denna punkt inte kommer som en överraskning, men det är ändå många som glömmer sina fakturor. Här kan du exempelvis använda dig av autogiron, specifikt för att undvika extra kostnader förknippade till påminnelser och inkassokrav.

3.     Spara till en buffert

Med en buffert har du pengar tillgängliga för oväntade utgifter. På detta vis behöver du inte spendera pengar på ett lån, samt att du kan lägga undan små summor som i längden kan bli stora nog att täcka en sprucken skärm, eller varför inte ett hål i tanden.

För tillfället har vi hamnat i en slags krisvinter på grund av de höga elpriserna, något som fått regeringen att införa ett högkostnadsskydd. De hushåll som inte är berättigade till stödet har givetvis ett större behov av ett sparkapital.

4.     Undvik snabblån

Även om SMS-lån och krediter kan verka små i början tenderar de att växa allt eftersom tiden går, framförallt på grund av alla räntor och avgifter som är förknippade med lånen. Detta försämrar även din kreditvärdighet.

5.     Se över dina abonnemang

Om du vill dra ned på kostnaderna kan du se över elavtal, mobilabonnemang och andra löpande avgifter i hemmet. Behöver du verkligen de allra snabbaste nedladdningshastigheterna? Eller måste du ha alla de senaste streamingtjänsterna? Alla dessa saker i kombination påverkar din ekonomi negativt.

6.     Teckna inte onödiga försäkringar

När du köper en ny dator eller TV ingår det ofta en produktförsäkring. Denna behövs nästan aldrig eftersom det ingår täckning i hemförsäkringen, särskilt om du har drulle. Garantin på varan ersätter också om den inte skulle fungera.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *