En kväll för Anna Lindh

I går talade jag på minneskvällen ” En kväll för Anna Lindh” i Kungsträdgården. Det blev en ljus och stundtals till och med glad kväll, där vi mindes Anna tillsammans. Ovan samtalar jag med Mona Sahlin, som är ordfförande i Anna Lindhs minnesfond.

Nedan kan du läsa talet som jag höll.

 

Välkomna till en kväll för Anna Lindh!

 Anna Lindh var vid sidan av mycket annat också en framstående stockholmare, och därför känns det självklart för Stockholms Stad att stödja denna kväll och för mig att stå här.

 För egen del mötte jag Anna första gången i en studiecirkel om klassisk musik på Östgöta Nation vid Uppsala Universitet.

 Det var väl därför logiskt att vi möttes igen; i Stockholms stads kulturnämnd.  Anna var åren 1991-94  Stockholms kulturborgarråd.

 Nu gällde politiken för fullt för oss båda. Men Anna var verkligen ett föredöme i att bemöta alla med vänlighet och humor. Att skilja sak från person. Och stämningen i, den alltid stridbara kulturnämnden i Stockholm, var trevlig. Debatt, men också samarbete, var lika självklara inslag under hennes ordförandeskap.

 I dagarna har vi beslutat att hedra Anna Lindh med att en park på Södermalm, nära där hon och hennes familj bodde,  får namnet Anna Lindhs Park.

Ännu en gång, varmt välkomna!