Veckodagbok, vecka 11 2009

Hej

Då har jag äntligen kommit igång med mina veckoreflektioner. Tanken är att en gång i veckan återkomma med lite tankar från veckan som gått, berätta om besök jag varit på och människor jag mött. Självklart kommer det att bli mycket om Stockholmspolitiken men även andra tankar och åsikter som jag vill dela med mig av.

Inom kort kommer du att kunna prenumerera på dessa inlägg direkt till din mejl genom att anmäla dig här på min hemsida.

Årets första månader

Det här brevet blir långt eftersom jag vill få med lite av varje som hänt sen årsskiftet.

Jag är just hemkommen från Mipim, världens största årliga mötesplats för fastighetsbranschen. Stockholm har sedan många år varit representerat på mässan för att få investeringar till Stockholm-Mälardalsregionen. Vi har den starkaste fastighetsmarknaden i norra Europa och det vill vi självklart visa på mässan. Det är viktigt att vi tillsammans med aktörer i regionen förstärker vår position och marknadsför oss, inte minst i tider som dessa. Antalet besökare på mässan hade sjunkit kraftigt sedan förra året, vilket väl var väntat med tanke på den internationella finanskrisen. Desto roligare att vi kände ett fortsatt stort intresse för vår region! Vi har alla i dessa tider ett gemensamt ansvar att bygga för framtiden.

Med tanke på den aktuella debatten om bonusar och annat dessa dagar kan jag inte låta bli att citera en av företagarna som jag pratade med på Mipim:

”Det är märkligt att en del skall ha en lön för att komma till jobbet och ytterligare en för att leverera resultat.” Tänkvärt.

Det finns mycket att nämna från de årets första månader. Inte minst vill jag utrycka min glädje över att Kronprinsessan Viktoria nu ska gifta sig med sin Daniel. Två personer som – det är jag säker på – kommer att göra stor nytta för vårt land.

Jag utgår från att bröllopet står här i vår huvudstad, och får ofta frågan vad bröllopet kan betyda för Stockholm. När Kronpris Frederik av Danmark gifte sig för några år sedan konstaterades att 376 miljoner människor såg bröllopet på TV. 250 000 personer fanns på plats ute på gatorna och 2000 journalister från hela världen hade ackrediterats för att följa bröllopet på plats i Köpenhamn. Tror att uppmärksamheten kring vår kronprinsessas bröllop kommer uppbringa minst samma intresse men förmodligen ännu mer.

TV4-intervju, 24 februari 2009

TV4-intervju, 24 februari 2009

(Morgonintervju med TV4 om Kronprinsessans förlovning.)

Bröllopet är en familjehögtid och en högtid för hela Sverige då det är tronföljaren som gifter sig. Men det är klart att det ger Stockholm och Sverige ovärderlig uppmärksamhet världen över. Kanske något att tänka på för dem som redan surar över eventuella kostnader.

European Green Capital

Häromdagen presenterade vi tre nya miljöprofilområden, Norra Djurgårdsstaden, Västra Liljeholmen och stadens miljonprogram. Över hälften av världens befolkning bor i städer och utvecklingen i städerna har en stor inverkan på hur vi kan motverka klimatförändringar och andra miljöproblem och samtidigt uppnå en hållbar tillväxt och goda livsvillkor. Rätt skött är staden en miljövänlig boendeform! Vi vill skapa ett Stockholm som ligger i absolut framkant i världen när det gäller hållbarhet, vilket också var ett av skälen till att Stockholm för någon vecka sen korades till Europas (första) miljöhuvudstad 2010. Vi är stolta över detta, men framför allt lägger det nya krav på oss att uppfylla denna hedrande utnämning.

Detta var första året European Green Capital utsågs av kommissionen. Framöver kommer priset att delas ut årligen. Den utvalda miljöhuvudstaden ska under huvudstadsårat dela med sig av god praxis till övriga europeiska städer.

Flest nystartade företag i Stockholm

Den här veckan kom också Nyföretagarbarometern som visade att Stockholm tagit förstaplatsen vad gäller nystartade företag 2008. Det är mycket glädjande, inte minst i ljuset av finanskristen och den sviktande konjunkturen som drabbat hela landet. Staden arbetar målmedvetet genom Stockholm Business Region och dess dotterbolag för att stimulera och stödja initiativ till nyföretagande i Stockholm. Småföretagandet är av stor vikt för Stockholmsregionen.

Besök på Spotify

För några veckor sedan besökte jag ett av Stockholms kanske mest omskrivna och omtalade tjänsteföretag just nu – Spotify. Spotify har en laglig tjänst med ”streamad” musik via nätet. Företaget grundades för tre år sen av Daniel Ek, idag VD, och av Martin Lorentzon. Daniel Ek och jag diskuterade mycket kring hur företag likt Spotify kan hitta kompetent och driven arbetskraft i Stockholmsregionen. Daniels syn på marknaden och förutsättningarna var glädjande positiv – samtidigt som han erkände att det är en tuff konkurrens: i Stockholmsregionen finns många företag som är tidigt ute för att ”knipa” talanger och förmågor vid ansedda utbildningsinstitutioner som KTH och vid motparten Chalmers i Göteborg.

Besök på Spotify_3, februari 2009

Besök på Spotify_3, februari 2009

(Daniel Ek presenterade en kommande, spännande nyhet för mig och min pressekreterare Helena Widegren)

Inspirerande möte på Tobii

I förra veckan träffade jag John Elvesjö, grundare och vice VD för det svenska ICT-företaget Tobii Technology. Tobii är ett elektronikföretag som utvecklar mjukvara och hårdvara för att kontrollera datorer med hjälp av ögonrörelser – så kallad ögonspårning (eye tracking); då främst som handikapphjälpmedel. Vi träffades för ett samtal kring såväl Tobii som företag som hur det är att verka som entreprenör och företagare i Stockholmsregionen.

John lyfte glädjande nog fram det stora värdet av att ha Kista Science City och det kompetenskluster det fungerar som vid rekrytering. Han efterlyste gemensamma satsningar från näringslivet, politiken och utbildningsinstitutionerna för att stimulera att fler unga väljer att läsa naturvetenskapligt, för att säkra god kompetenstillgång även för kommande år.

Stockholms väg tillbaka till IT-toppen

Deltog idag i en intressant och givande debatt på temat ”Hur tar Stockholm sig till toppen i IT igen” arrangerad av ComputerSweden i Kista.

Moderator var ComputerSwedens chefredaktör Johan Hallsenius. Med mig i panelen satt bland andra Peter Gudmundson som är rektor på KTH och Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör på IT- och telekomföretagen samt svenska Microsofts VD Peter Kopelman.

Politiken, utbildningsväsendet och näringslivet var i det mesta närmast helt överens: vi måste gemensamt bli bättre på att fokusera våra insatser, annars är risken att vi inte har udden i något avseende.

Jag lyfte själv fram något som jag tycker är särskilt angeläget: vi måste se till att fler duktiga tjejer väljer att läsa tekniska inriktningar, och vi som är föräldrar måste sluta motarbeta våra barn och ungdomars datoranvändning. De blir teknikvana och lär sig engelska så det sjunger om det. Istället för att reflexmässigt gnälla bör vi bejaka och uppmuntra dem i deras datoranvändning.

För nio år sedan var Stockholm ett internationellt föredöme och fenomen som ICT-region och beskrevs i Newsweek på förstasidan som världsbäst på IT. Nu gäller det att höja blicken och se hur vi snabbast kan ta oss tillbaks till den absoluta världsklassen bland ICT-regioner och städer – för det är där vi hör hemma.

Ett postbesök

En torsdagkväll för några veckor sedan åkte jag till Årsta postterminal för att träffa bl.a. VD Andreas Falkenmark och för att i samband med detta få en guidad rundtur i anläggningen. Årsta postterminal har en central roll i postdistributionen för hela landet. Varje dygn passerar sex miljoner brev igenom anläggningen, som har ett upptagningsområde som täcker 40 kommuner och en miljon hushåll.

Andreas berättade om Postens verksamhet med utgångspunkt i Årsta postterminal och det var mycket intressant att få höra om den otroliga logisitik som möjliggör de utmärkta tjänster Posten tillhandahåller sina kunder.

Visste ni exempelvis att Posten varje dag hanterar över tjugo miljoner försändelser, och att man distribuerar dessa med hjälp av 15 000 brevbärare, 3000 chaufförer.

Mitt samtal med Andreas Falkenmark kretsade inte minst kring infrastrukturfrågorna som ligger framför oss, då särskilt Förbifart Stockholm och utbyggnaden av Norra länken. För ett logistikföretag som Posten är det såklart angeläget att vi i den mån vi kan arbetar för att göra Stockholm till en stad som är enkel att ta sig fram i, oavsett om man gör det till fots, med hjälp av kollektiva trafiklösningar eller med bil.

Postbesök, januari 2009

Postbesök, januari 2009

(Mycket intressant att träffa anställda och följa postgången…)

Besök i Bryssel

Under ett tvådagars besök i Bryssel hann jag med många spännande möten: deltog i Eurocities styrelsemöte, träffade Sveriges ambassadör i Bryssel, besökte Stockholmsregionens europakommitté och övervakade bygget av deras nya kontor. Jag gjorde ett studiebesök hos kollektivtrafikhuvudmannen i Bryssel (STIB), träffade Roman Doubrava på EU-kommissionens diktorat för energi och transport samt signerade Stockholms deltagande av Convenant of Mayors. Slutligen hade jag ett möte kring European Institute of Technology.

Brysselbesök, februari 2009

Brysselbesök, februari 2009

(Passade på att köra lite spårvagn vid STIB-besöket.)

Vid Eurocities styrelsemöte passade jag också på att hälsa delegaterna välkomna till årsmötet i Stockholm 25-27 november i höst.

Det var mycket blandat innehåll från månaderna som passerat sen årsskiftet. Nästa vecka återkommer jag, då med mer fokus på den senaste veckan. Till dess, ha det så bra.

Sten