Idrottsfeber i Stockholm – min veckodagbok v.23

Fotbolls EM börjar i dag och på måndag spelar Sverige sin första match mot Ukraina. Stämningen är på topp och i Stockholm finns det ett stort utbud av ställen där man med spänning kan följa svenska landslaget, både inom- och utomhus. Det är en riktig folkfest vi har att se fram emot.
Under hela 2012 firas 100-årsjubileet av Stockholms Stadion och OS i Stockholm 1912. Den här veckan genomförs Solskensveckan med en rad aktiviteter. På gator och torg runt om i staden kommer det i helgen erbjudas mängder av prova på-aktiviteter för både barn och vuxna. I morgon och på söndag blir det kappsegling i Riddarfjärden och på lördag är det den stora Stadionfesten med 700 svenska olympier närvarande. Stockholms Stadion, världens äldsta OS-arena fortfarande i bruk, är ett enastående arv från det framgångsrika OS 1912. Stadion fortsätter att vara en populär arena för både konserter och idrottsarrangemang. I dag blev det också klart att Stadion återigen blir värd för Finnkampen nästa år. 

Stockholm är Skandinaviens främsta kongress och evenemangsstad. Med de två nya arenorna som kommer stå klara under 2013 stärker Stockholm sin ställning ytterligare. Styrkan med Stockholm är bredden av arrangemang som kan anordnas. Världskongresser, stora mässor samt VM i hockey, simning och andra idrotter är bara några få exempel. I slutet av juni äger Veteran VM i bordtennis rum i Stockholm. Det må kanske låta som ett mindre evenemang men faktum är att 3 500 tävlande från 66 olika länder kommer att besöka Stockholm med sina familjer och vänner.

Med bra kommunikationer, arenor i världsklass och en blomstrande hotellmarknad kommer Stockholm att fortsätta att attrahera evenemang av alla storlekar.

Axplock veckans media

Årsta ska få 1 675 nya bostäder

Tävling om nya märkesbyggnader

Dubbavgift slår förbud

Veckans blogg

Fantastisk nationaldag

Världsunik turkisk konstsamling bör räddas

Fortsatt alliansmajoritet i Stockholms stad

Riksbankschefen uttalar sig om amorteringskrav

Kulturtanken
I dag börjar Etnografiska Museets sommarutställning som anknyter till OS-jubileet. Utställningen Jim Thorpe – Indian och idrottshjälte uppmärksammar en av de stora sensationerna under sommar-OS i Stockholm 1912. Vid medaljutdelningen deklarerade Gustav V: ”You Sir, are the greatest athlete in the world”, ord som idag står på gravmonumentet i staden som är uppkallad efter Jim Thorpe i Pennsylvania.

Jim Thorpe tog guld i både femkamp och tiokamp och fortsatte efter OS i Stockholm vara framgångsrik inom en mängd sporter, framförallt baseboll och amerikansk fotboll. 1950 korades han till halvseklets bäste amerikanske idrottare av Associated Press.

Läs mer om utställningen här.

Trevlig helg

Kommentarer inaktiverade.