Stort intresse för Alliansens politik – Mitt veckobrev v.5

Norskt intresse för Alliansens arbete
Förra veckan var jag inbjuden att tala för Moderaternas systerparti Höyre i Oslo. De var främst nyfikna på att höra om hur Alliansens politik påverkat det moderna Sverige och hur vi i Stockholm arbetar med hållbar stadsutveckling och våra höga bostadsmål. Med andra ord ville de att jag skulle sammanfatta Alliansen sju år i Stockholms stadshus och Rosenbad. Men även blicka framåt och hur vi vill fortsätta utveckla en modern huvudstad.

Arbetslinjens betydelse
Foto Robban Andersson. Bild lånad från expressen.se

Det går inte att sammanfatta de senaste mandatperioderna utan att nämna arbetslinjen. Alliansens arbetslinje har ritat om den svenska politiska kartan. En sådan simpel princip som att det ska löna sig att arbeta var inte självklar i Socialdemokraternas Sverige. Trots att Socialdemokraterna försöker byta tonläge i arbetsfrågan har deras politik stannat kvar i 1900-talets Sverige. Därför kommer en stor del av årets valrörelse att handla om arbetslinjen och hur vänsteroppositionen vill nedmontera den och återgå till ett bidragsberoende samhälle där det är svårt att leva på sin lön och där människor tvingas ut i förtidspension för att inte synas i arbetslöshetsstatistiken.

Alliansen leder svenskt miljöarbete

Miljöfrågan var ett annat ämne som jag fick tillfälle att nämna. Även om det inte alltid framgår i mediabilden är det Alliansen som varit pådrivande i miljöfrågorna. Trots att Miljöpartiet haft stort inflyttande på tidigare rödgröna majoriteter i Stockholms stadshus är det Alliansen som bygger stadens nya miljöstadsdel – Norra Djurgårdsstaden, infört dubbdäcksförbud på Hornsgatan och förhandlat fram en utbyggnad av tunnelbanan. Dessutom invigde vi i Stockholm förra året Sveriges första solcellspark som är ekonomisk hållbar och fler investeringar pågår nu runt om i staden. Detta är något som Miljöpartiet pratat om men aldrig genomfört.

Regering har ett ansvar att korta ner byggtiderna
Byggandet av miljöstadelen Norra Djurgårdsstaden är också en viktig del i vårt arbete att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Det finns en tydlig plan hur vi ska bygga ett så stort antal bostäder som stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) och jag presenterade för några veckor sedan. Däremot tar byggtiderna ofta en väldigt lång tid med dagens regler och överklagningsprocesser. Även om vi är väldigt glada över att en detaljplan för 120 nya hyresrätter (varav 42 studentbostäder) på Södermalm vann laga kraft i onsdags så är det frustrerande att påminnas om att beslutet togs i kommunfullmäktige 2010. Jag uppmanar därför regeringen igen att se över hur lång tid en överklagningsprocess kan ta. Det är inte hållbart om de juridiska processerna tillåts ta längre tiden än själva byggandet.

Vi vill fokusera på människors livskvalité

Alliansen har mycket kvar att göra. Vi vill fortsätta bygga ett Stockholm i världsklass. I Stockholm ska människors entreprenörsanda blomstra, våra investeringar i klimatssmart stadsbyggnad kan utvecklas till en ny stor exportindustri och den nya studentstaden ska bli en av Europas bästa. Men viktigast av allt, tillsammans med stockholmarna bygga en stad där vi värnar om alla människors livskvalité efter sina egna förutsättningar.

Populistiska vänsterpolitiker förvränger momsdebatten
Avslutningsvis vill jag kommentera debatten som nyligen blossat upp angående café- och restaurangmomsen. Vissa populistiska vänsterdebattörer försöker skapa en bild av att Alliansen ”subventionerar hamburgare” genom momssänkningen. Detta är naturligtvis absurt då det enda som gjorts är att den differentierade matmomsen tagits bort. Istället för momssänkning borde vi kanske kalla det för momsutjämning för att bäst beskriva det. Innan sänkningen/utjämningen sattes momssatsen efter vart du valde att konsumera maten. Med andra ord så var det en dubbelt så hög momssats om du valde att beställa en kaffe och bulle på ett café än om du gjorde samma beställning på 7/Eleven eller Pressbyrån. Detta skapade en orättfärdig konkurrens nackdel för en bransch som dessutom skapar många arbetstillfällen.

Kulturtanken Visionsbild på nya kulturområdet i Hjorthagen

I helgen invigs Umeås år som Kulturhuvudstad och jag vill både gratulera och önska framgång. Stockholm var Europas Kulturhuvudstad 1998 och det året bjöd inte bara på ett sort kulturutbud utan satte fokus på kulturens betydelse för en stads utveckling. Något som Alliansen utvecklat vidare.

Satsningen på våra bibliotek och planerna på en helt ny kulturscen i en av Ferdinand Bobergs gasklockor i Hjorthagen är ett par viktiga exempel på detta. Mer finns att nämna som exempelvis hur framgångsrikt Stockholms kulturfestival vuxit i både storlek och popularitet.

Trevlig helg!