Vi bygger en stad där vi både vill leva och bo – mitt veckobrev v 3

Ni har tidigare säkert hört mig säga att vi ska bygga 140 000 nya lägenheter i Stockholm stad. Vart ska då alla dessa bostäder få plats och kommer någon vilja bo och leva där? Dessa är legitima och intressanta frågor. För att svara på dessa frågor presenterade jag i veckan, tillsammans med stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), det vi kallar för Bostadspotentialen. På kartan till höger ser ni en sammanfattning över var och hur många bostäder som ska byggas i respektive stadsdel. Läs gärna också Dagens Nyheters ingående reportage om Bostadspotentialen och stadens planer för framtidens bostadsområden här.

Nya tunnelbanestationer, stadsdelar och bostäder

Den historiska överenskommelsen om utbyggnaden av tunnelbanan kommer i sig möjliggöra att Stockholm, Nacka, Solna och Järfälla kan bygga 78 000 nya bostäder utöver vad som tidigare planerats. Detta beror bland annat på att fler områden får närhet till tunnelbanan. Närheten till en tunnelbanestation och övrig kollektivtrafik är en stor dragningskraft för människors val av bostad och område. Men det som förmodligen är minst lika viktigt är att skapa en närmiljö där alla vi både leva och bo.

Genom att expandera innerstaden kan vi förtäta områden som Liljeholmen och Gullmarsplan. Då har vi möjlighet att skapa en tydlig stadskänsla utanför vad som idag anses vara innerstaden. Med ett brett och kvalitativt utbud av service, restauranger och caféer skapas en närmiljö som fler vill kalla hem. Detta arbeta har redan påbörjats och vi är i fullgång med att skapa en ny stadsdel som heter Söderstaden. Läs gärna mer om vad jag skrivit om Söderstaden här. Nya stadsdelar som Norra Djurgårdstaden och Hagastaden, där tusentals nya bostäder ska byggas, är också en viktig del av att nå målet på 140 000 nya bostäder.

Utbud och valfriheten hotas av de rödgröna

(bild lånad från stockholm.se)

Ökat utbud, variation av service och fler aktörer är en viktig del av Stockholms utveckling. Det är så vi kan tillgodose de krav vi har för att få livspusslet att gå ihop. Men aktörer innebär inte att stadens egna verksamheter kommer i andra hand. Tvärtom ser vi att verksamheter i stadens regi toppar de kvalitetsundersökningar som görs. Däremot finns det ett stort utrymme och efterfrågan på ett varierat utbud. Och det är vi stockholmare själva som skapar denna efterfrågan. Exempelvis är föräldrar högst ansvariga för att det i Stockholm har vuxit fram en mångfald inom förskolan och skolan. Det är inte politiken som ligger bakom denna utveckling. Men jag ser att det är en av mina huvuduppgifter som politiker att värna om den valfrihet som föräldrar nu både tar för givet och kräver.

Om de rödgröna skulle få bestämma är denna valfrihet långt ifrån säkrad. I utspel efter utspel hör vi hur de rödgröna vill begränsa och reglera stockholmarnas valfrihet. Men vi får aldrig svar på hur konsekvenserna kommer att bli med deras förslag. Därför lovar jag att i årets valrörelse kräva av oppositionen att de ger besked om  hur många skolor, äldreboenden och vårdcentraler som de vill lägga ner med deras politiska agenda. Vi inom Alliansen kommer alltid att stå för stockholmarnas valfrihet, som är en står del av den livskvalité som Stockholm erbjuder.

Veckans blogg
Fortsatt fokus på skolutveckling
Fryshuset kommer till Husby
Ett expanderande Arlanda bidrar till arbete och tillväxt
Bostadspotential i Stockholm – här ska Stockholms stad bygga 140 000 bostäder
Gott ledarskap har säkrat kvalitén inom äldreomsorgen

Kulturtanken
Vintern med sin snö och kyla är en tid utmärkt lämpad för ett museumsbesök. Varför inte passa på att göra en söndagsutflykt till stadens Medeltidsmuseum, där Stockholms uppkomst och medeltida utveckling skildras på ett levande vis. Museet är faktiskt uppbyggt kring fasta fornlämningar, frilagda vid arkeologiska undersökningar på Helgeandsholmen, vilket möjliggör en direkt inblick i historien! Snart lanserar museet sin nya utställning ”Skuggsidan”, där vi kommer kunna lära oss mer om brott, straff och om hur rättsväsendet har utvecklats i Stockholm från medeltiden och fram till idag. Spännande!

Museet har flitiga besök av båda vuxna och barn, inte minst av elever i klass 5, som är den årskurs då man läser om medeltiden. Blir Du nyfiken på ett besök? Läs då gärna mer här.  

Trevlig helg!