Stockholm bygger – mitt veckobrev v.24

Det känns smått overkligt, men nu måste sommaren sägas vara här! Skolavslutningar har avlöst varandra och semestrar hägrar för de flesta. Men något som inte avstannar, det är takten med vilken människor väljer att flytta till Stockholm och inför den kommande höstterminen packar många tusen studenter sina väskor för att flytta hit.

6000 nya studentbostäder utlovas till år 2017

Stockholm som universitetshuvudstad lockar med sina många och framgångsrika akademier, vilket är mycket glädjande. En av förutsättning för studenter att flytta hit är dock att de finner någonstans att bo, och i dagsläget ska erkännas att vi har en brist på studentbostäder i Stockholm. Detta är ett faktum vi behöver förändra. Annars riskerar vi ett hårt slag mot Stockholms konkurrenskraft som studie- och forskningsort, och i förlängningen vore det ett allvarligt hot mot vår tillväxt.

Därför lovade jag tillsammans med representanter ifrån såväl kommuner i länet, landsting, landshövding, studentorganisation, universitet och näringsliv nyligen att gemensamt bygga minst 6000 nya studentbostäder i Stockholmsregionen till år 2017.

Detta löfte tydliggör vårt åtagande och jag känner mig trygg i att våra ambitioner kommer att omsättas till handling.  Stockholms stad har redan idag ett antal tusen studentbostäder i våra planer och det samarbete som nu lanserats kommer driva på processen. Ni kan läsa mer om vårt åtagande gällande studentbostäder här.

Bygglots ska underlätta för bostadsbyggande i hela Stockholm
I veckan kunde jag berätta att Stockholms stad inför en bygglots. Tjänsten kommer att placeras på exploateringskontoret med uppgift att göra uppföljningar och inte minst vara en kontaktperson för de byggherrar som upplever att enskilda projekt stannat upp. I dessa fall ska bygglotsen ta fram underlag för åtgärder, så att vi får smidigare och effektivare processer med målet att mer byggs och att så sker på kortare tid.

Bild från moderaterna.se, fotograf Frida Jakobsson

Bygglotsen är en del i stadens ambitionshöjning för ett ökat bostadsbyggande, vilket bland annat omfattar en satsning om 50 mnkr i budget 2013. Målet är 100 000 nya bostäder till 2030, och vi är på god väg. Vi nådde vårt bostadsmål för föregående år i och med drygt 4300 färdigställda bostäder och kommer nå det även i år. Redan nu har vi dessutom nått årsmålet för antalet markanvisningar om dryga 4000 bostäder.

Stockholm växer när nya Värtahamnen byggs

Nästa vecka deltar jag vid den historiska byggstarten av nya Värtahamnen, som blir ett betydelsefullt lyft och inslag för vår nya stadsdel Norra Djurgårdsstaden. Genom nybyggnationen görs plats åt både nya bostäder och spännande stadsutveckling samtidigt som vi ser till att skapa en modern, effektiv och miljövänlig hamn för framtiden.  Två goda ting, som bidrar till utvecklandet och tillväxten i vår stad. Den nya Värtahamnen beräknas stå färdig år 2016.

Bildmontage av Aaro Designsystem på Södra Värtahamnen

Ekots lördagsintervju står på schemat inför morgondagen
Ett litet tips om att slå på Ekots lördagsintervju imorgon (kl 12.55) passar jag på att skicka med. Där kommer jag att tala om alltifrån väljarsympatier till infrastruktursatsningar.

Veckans blogg
Nytt rekord för antalet sommarjobb i Stockholm
Husby
Stockholm bygger för våra studenter
Historisk byggstart av nya Värtahamnen
Årets sommarkollosänsong inleds i veckan

Kulturtanken
Temat kultur är brett, och jag skulle här vilja slå ett slag för något så smakfullt(!) som fika-kultur. Särskilt lämpligt i sommartider.  I veckan utsåg nämligen White Guide Sveriges bästa caféer och Stockholm tog hem inte mindre än två av de prestigefulla utnämningarna.

Årets konditori utsågs anrika Vete-Katten på Kungsgatan till medan Rosendals Trädgårdscafé på vackra Djurgården förärades titeln årets fikaställe. Passa på, stockholmare som besökare, att njuta av sommaren på just ditt favoritcafé. Stockholm erbjuder verkligen något för alla smaker!

Foto lånat från alltomstockholm.se

Med anledning av sommarens inträde återkommer mitt veckobrev i augusti igen.