Birgitta Holm

Dagens sammanträde med kommunfullmäktige inleds med en tyst minut för ledamoten (M) Birgitta Holm. Birgitta Holm avled på morgonen den 4 april efter en kort tids sjukdom.

Störst är sorgen för Birgittas familj till vilka våra tankar och omsorger nu riktas. I vår fullmäktigegrupp lämnar den levnadsglada och intensivt engagerande Birgitta ett stort tomrum.

Birgitta var en av våra tunga kulturpolitiker med uppdrag såväl i kulturnämnden som i styrelsen för Stadsteatern. Hennes kulturengagemang var brinnande, och även privat avnjöt hon gärna olika inslag i Stockholms kulturliv. Inte minst på Kungl Operan där sjukdomen hindrade henne avnjuta Turandot nu i mars.

Men Birgitta är också den starka lokalpolitikern. I femton år satt hon först i Söderleds och sedan det som blev Farsta stadsdelsnämnd. Åren 2007-2011 var Birgitta dess ordförande. Bland många andra uppdrag genom åren vill jag lyfta fram arbetet i Äldrenämnden. Stockholms äldre hade en kunnig och intresserad företrädare i Birgitta.

För egen del är minnesbilderna av Birgitta många. Möten med stadsdelarnas moderata gruppledare då hon alltid var på och aktiv, en orädd Birgitta i fullmäktiges talarstol, en glad och skämtsam Birgitta en kväll med flygbladsutdelning vid tunnelbanan, en kul bordsgranne vid middagen efter någon konferens. Birgitta berättade vad hon tyckte oavsett om det var ros eller ris. Men hon skrattade ofta avväpnande och saknade inte självironi. Men framför allt älskade hon sin familj, brann i sitt engagemang och njöt av livet. Det var tungt på morgonen den 4 april få veta att detta liv inte fick fortsätta. Men vi ska minnas och hedra henne med de ljusa stunderna.

 Sten Nordin