Skattechock (S) framtidsmelodi?

Oenigheten inom oppositionen återfinns inte bara mellan de rödgröna partierna, utan även inom Socialdemokraterna själva. Om detta kan vi läsa om i Dagens Industri, där tunga S-namn pläderar för höjda skatter inför Socialdemokraternas kommande partikongress.

Intressant, inte minst med tanke på att S partiledare Stefan Löfven lovat att svenska folket inte behöver oroa sig för en skattechock vid en eventuell socialdemokratisk regering. Löfvens trovärdighet i frågan sjönk till botten redan när (S) presenterade sin skuggbudget i höstas, med förslag på skattehöjningar långt över det som både Mona Sahlin gick till val på och de förslag som fanns i Håkan Juholts hårt kritiserade skuggbudget. Att det nu finns starka krafter inom Socialdemokraterna som vill höja skatten ännu mer visar på både djup splittring och socialdemokratins ansvarslöshet. En skattechock skulle få förödande konsekvenser, då den skulle underminera arbetslinjen och ställa tillbaka Sveriges tillväxttakt flera årtionden.