Äntligen en dag för Raoul Wallenberg!

Vid Raoul Wallenberg årets avslutning före jul samtalade jag med många som hyllade allt som gjordes under året, men som också kraftfullt underströk att detta måste få en fortsättning. Flera länder har en särskild dag för att komma ihåg Raoul Wallenberg, och hans stora och modiga gärning i mänsklighetens tjänst när han i Ungern räddade mer än 100.000 judar undan en grym död i nazismens utrotningsläger. Det var lätt att instämma i denna önskan.

Vi har snabbt blivit bönhörda. I en debattartikel i dagens DN lanserar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, förre statsminister Göran Persson, judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi m.fl den 27:e augusti, Raoul- dagen, som Raoul Wallenbergs dag.

Utmärkt! Det är nu inte minst upp till oss kommunpolitiker att fånga denna boll och se vad vi kan göra av den 27:e augusti i skolor, inom kulturen etc för att hålla minnet av en modig humanitet levande.