Vinterstockholm och Nobelpriset – Mitt veckobrev v.49

Stockholm vackert för Nobelpristagarna
Årets Nobelpristagare som nu börjat anlända till Stockholm får i år uppleva en ordentlig svensk vinter. För många av dem är det första gången de är i Stockholm. När vindarna lagt sig och sikten klarnat, är snötäckta Stockholm utan tvekan både en vacker och romantisk huvudstad att minnas för livet.
Stadens gåva till nobelpristagarna
I år får Nobelpristagarna en minnesvärd present av Stockholms Stad. Tung att frakta hem men väl värd mödan vågar jag säga. Som minne av Stockholm, och en säkert minnesvärd nobelbankett i Stadshuset, får de en engelsk utgåva av Ann Katrin Pihl Altmers fantastiska verk Stockholms Stadshus och arkitekten Ragnar Östberg.
Onsdagens extrema väderförhållanden
Av naturliga skäl leder de extrema väderförhållanden som vi haft tidigare i veckan till förseningar för alla trafikslag, och i de värsta fallen även trafikstopp. Jag vill tacka alla stockholmare som haft både tålamod och förståelse för att deras bussar, tåg, eller flyg inte kunnat gå som planerat. Stockholm upplevde sin värsta snöstorm på länge.

Jag vill också tacka alla som arbetat hårt med att röja våra vägar och landningsbanor så bra som det mänskligt är möjligt mitt i pågående oväder. De rutiner och erfarenheter vi har på exempelvis Arlanda av att rensa landningsbanorna är i absolut världsklass och avundas på flygplatser runt om i världen.

Uppmanar till försiktighet
Med dessa ord vill jag uppmana alla att vara försiktiga i trafiken och inte låta eventuell stress påverka vaksamheten. Många av oss stockholmare är vana att skynda för att spara tid. I dessa väderförhållanden kan minsta lilla snesteg få förödande konsekvenser. Jag vill därför att alla tänker efter om det verkligen är värt att springa över en gata, skynda till bussen eller köra om någon för att komma fram i tid.

Kulturtanken

Jag blev under torsdagen intervjuad av Kinas största internetbaserade nyhetskanaler om Nobelprisets betydelse för Stockholm. Det är verkligen svårt att överskatta, för det betyder så mycket på många plan för bilden av Stockholm och Sverige. Naturligtvis underströk jag också vikten av det kommande Nobelcentret.

Jag fick förstås också frågor om den kinesiska litteraturpristagaren Mo Yan. Jag har ännu inte läst något av honom men en hel del om honom (och då tänkte jag inte på den ilskna diskussion som utbrutit mellan några). Alfred Nobels litteraturspris bidrar verkligen till att öppna kulturella dörrar även när den går till författare man själv inte läst – eller kanske mest då när nyfikenheten väcks av priset.