Solidaritet med de som har skräck i blicken – Mitt veckobrev v.39

Veckans nyheter

Denna vecka har präglats av de fortsatta nyheterna om den världsoro som den globala finanskrisen utgör, och hur tidigare till synes starka ekonomier visar sig vara spröda som glas. Japans ekonomi har visat sig vara svag, Grekland klarar inte av att betala sina skulder, och Kina har i den plötsligt uppblossande krisen runt några öar mellan dem, Japan och Taiwan, hotat Japan med en ekonomisk kalldusch i form av försäljning av japanska statspapper. Världen runt oss blir allt mer oberäknelig. Vad vi vet är att det är tider att se om sitt hus, och att sträcka ut en hand till de som behöver det. Det är den solidariteten jag skulle vilja skriva om idag.

Flyktingar från Syrien och anhöriginvandrare till Stockholm

Den mest akuta humanitära situationen i Europas närområde just nu är den i Syrien. Diktaturen i landet fortsätter kriget mot sitt eget folk, och många är de som har drivits på flykt. Många hamnar i Turkiet, som har öppnat gränser och boenden för barn, vuxna och gamla som lyckats ta sig ur landet, men många måste resa vidare mot andra länder. Sverige är ett av få länder i Europa där samhällsekonomin inte är i fritt fall, vilket också gör att vi har ett särskilt ansvar. Alla kan inte komma till Sverige, men den som anländer med tomma händer och skräck i blicken ska vi inte neka. Syrien är nu det tredje största asyllandet till Sverige, vilket också gjort att alliansregeringen har lagt till pengar för flyktingmottagande i budgeten.

Vi ser framför oss att behovet av stöd och hjälp till Syriens folk kommer att fortsätta ett tag framöver – och då är inte Stockholm den kommun som de flesta flyende har sökt sig till. Till detta kommer också anhöriginvandrare från andra delar av världen. Sammantaget gör det att Stockholm kommer under en period framöver få lägga speciellt fokus på att stötta och hjälpa personer som kan ha upplevt saker som är främmande för de flesta svenskar, och på att snabbt motverka utanförskap och visa upp vår bästa sida för dessa nya besökare till vår trygga stad. Genom att fortsatt hålla balans i vår ekonomi, och ha ett stadigt öga på finanserna, har vi också råd att vara solidariska.

För den som vill prata om dessa frågor med sina barn kan jag rekommendera den nyutkomna barnboken ”Om det var krig i Norden”, som beskriver hur en svensk barnfamilj flyr och hamnar i ett egyptiskt flyktingläger.

Veckans blogg
Spadtag för Stockholms högsta bostadshus
Socialchefsdagarna invigda
Stabil alliansmajoritet i Stockholm
Borgmästaren Popov 

Veckans kulturtanke

Denna vecka hade Folkoperan premiär på en halsbrytande tolkning av Verdis Maskeradbalen. Jag både roades och fick många tankar kring mycket av det som hände på scenen. Man gillar inte allt, fast då kan man sluta ögonen och njuta av de fantastiska sånginsatserna och den vackra musiken. Så tveka inte, gå dit – och blunda inte för mycket.

Trevlig Helg!