Det lönar sig att vara ihärdig

Ibland lönar det sig att vara ihärdig och tjata. Fredrik Reinfeldt – och undertecknad har i olika sammanhang – pressat Stefan Löfven i frågan om Socialdemokraterna avser stå fast vid att bygga Förbifart Stockholm. Ett löfte de svek 2010 genom att istället för byggstart vilja skicka alltihop på folkomröstning. Detta trots år av utredningar samt flera val där partierna redovisat var de står angående Förbifarten och väljarna har kunnat säga sitt.

Nu svarar Stefan Löfven i dagens DN på frågan om Miljöpartiet kan säga något som får Socialdemokraterna att ändra sig: ” Nej, vi står upp för Förbifart Stockholm. Den kommer förhoppningsvis att påbörjas 2013 och då tänker vi inte stoppa den 2014.”

Stefan Löfven stödjer nu även den finansiering av förbifarten med trängselskatterna som Stockholm och regeringen blivit överens om, och som inte minst lokala socialdemokrater kritiserat.

Visst önskar man att Stefan Löfven fått en följdfråga om hur Socialdemokraterna ställer sig om den rättsliga processen runt Förbifarten försenar byggstarten till efter valet 2014. Men jag ska inte vara njugg, jag tänker tolka Löfven så att Miljöpartiet nu sitter fast en minoritetsställning i denna fråga. Förbifarten kommer att byggas med brett politiskt (och folkligt!)stöd, inte minst tack vare Moderaternas uthållighet i denna fråga.

Men i samma DN-intervju avslöjar Stefan Löfven socialdemokratins eviga kluvenhet i själva inställningen till oss Stockholmare. Löfven tycker ”att det mänskliga klimatet är lite kallare i Stockholm än till exempel i Göteborg”.

Tänk att det fortfarande 2012 är ok för sossar att uttrycka generaliserande fördomar om 860 000 stockholmare. Nej, något parti för Stockholm blir socialdemokratin aldrig!