– Stockholm det moderata exemplet? – Ja tack! — mitt veckobrev v.36

Stefan Löfven, och framförallt Jonas Sjöstedt, har målat upp Stockholm som en stad som är både kall och otrevlig. De båda partiledarna försöker ge Stockholm en dålig stämpel genom att försöka svartmåla staden, men också i praktiken stockholmarna själva. Deras mål är att försöka få moderatstyrda Stockholm att framstå som ett dåligt exempel med förhoppning att vinna argument för sin egen misslyckade politik. Mitt tips är att båda vänsterpartierna istället ser vad de kan lära sig av Stockholm. För min del är jag stolt över att Stockholm refereras till som det moderata skyltfönstret.

Ett minskat utanförskap för alla
I många av mina veckobrev har jag skrivit om hur Stockholm växer och hur vi bygger för att skapa nya bostäder, arbetsplatser och förskolor för den ökande befolkningen. Men Stockholm växer inte bara genom ny infrastruktur och fler invånare. Stockholm växer också i själen. Politiskt har staden gjort mycket för att hjälpa människor att exempelvis bryta sig ur ett utanförskap. Som exempel har Jobbtorgen hjälpt hela 17 000 personer att ta sig ur ett utanförskap till egen försörjning sedan dess start 2008. Under en fyraårsperiod motsvarar det mer än elva personer per dag. Antalet personer beroende av ekonomiskt bistånd är det lägsta på 25 år, trots växande befolkning. Ett annat, mindre uppmärksammat exempel, är stadens aktiva arbete att hjälpa ensamkommande barn att lära sig svenska, hjälp med studier, praktikplatser och sommarjobb. Stockholm är en stad där alla, oavsett bakgrund ska slippa ett liv i utanförskap. Politiskt finns det alltid mer att göra och vi använder så mycket som möjligt av beprövade och framgångrika metoder för att förbättra stadens arbete inom en rad olika och viktiga områden.

Tillväxt skapar ett rikare utbud
Stockholms kulturella och sociala själ har också växt i samband med att staden växer. Vi ser musikscener av alla storlekar växa fram runt om i staden, festivalerna blir fler och konstutställningar hittar sig nu även in till restauranger, caféer och gallerior. Ett rikare utbud är resultatet av en stad som framgångsrikt främjat och vårdat tillväxten. Stadens utveckling har också gjort Stockholm till en grönare stad med fler träd. Stockholms parker blir grönare, lättillgängligare och mer inbjudande för både vuxna och barn. Under våren har vi tagit emot mycket uppskattning för att Stockholms blomsterutsmyckning har ökat.

Felaktig svartmålning av staden
Stockholm har klarat sig bra under den finans- och skuldkris som drabbat omvärlden hårt. Vi har mer att göra för att få ner ungdomsarbetslösheten men det är högst oansvarigt av oppositionen att sända budskapet att det är omöjligt att få jobb som ung i Stockholm. För det första är det fel att sprida osanning genom debattartiklar och från talarstolen i fullmäktigesalen. Men det mest tragiska vore om den svartmålande bilden får fäste och unga människor fråntas motivationen och hoppet om att söka och få ett jobb. Tankvärt av Mats Edman i Dagens Samhälle om vinster i välfärden och Aftonbladets dubbelmoral.

Jonas Sjöstedt lovade att ge Stockholm en chans efter sitt utspel om att han tyckte att det kändes som ett straff att bo i Stockholm. Jag hoppas och tror att Sjöstedt med öppna ögon funnit den stad som många inflyttade stockholmare, som jag själv, kommit att älska. Att hans kollegor på vänsterkanten i Stockholms stadshus kommer öppna sina ögon för den politiska realiteten har jag tyvärr inga större förhoppningar om.

Veckans blogginlägg

Välkomnar Attefalls översyn av plan- och byggregler

Kreativa näringar behöver bättre förutsättningar för framtiden

(S) lovar tunt om bostäder, t-bana och förbifart

Veckans kulturtanke
I ännu någon vecka (t.o.m. 16 sep) pågår utställningen på Waldemarsudde om svensk hemslöjd. Det är 100 år sedan hemslöjdsföreningens riksförbund bildades. Hemslöjdens betydelse för att bevara kulturarv och ge möjlighet till arbete och inkomst för inte minst många kvinnor på landsbygden – förr men även i dag – är en intressant aspekt på hemslöjdstraditionen.

Läs mer om utställningen här.

Trevlig helg!

Kommentarer inaktiverade.