Stockholm en kunskapsstad – i samtal med Stockholms universitet

I dag talade jag på Stockholms universitets upptakt för medarbetare. Medverkade gjorde även universitetets rektor Kåre Bremer, vice rektorerna Astrid Söderbergh Widding, Anders Karlhede och förvaltningschefen Ann-Caroline Nordström.

Temat för samtalet var kunskapsstaden Stockholm och universitetets betydelse för Stockholm som tillväxtsstad samt hur staden och universitetet kan utvecklas tillsammans.

Jag berörde bland annat vikten av att vi tar ett djupt grepp i stadsplaneringen. Vi ska bygga områden med restauranger, butiker, kultur och annat som gör en stad levande. Studenter bidrar i hög grad till detta och studentbostadsfrågan är självklart högt prioriterad.

Jag nämnde även arbetet med Hagastaden som är ett samarbete mellan staden och bland annat akademierna för att bilda studentkluster som kommer främja Stockholm som både forsknings och kunskapsstad. I Hagastadens omedelbara närhet kommer det att erbjudas unika möjligheter till studier och forskning. Tre framstående universitet, varav ett är Stockholms universitet, med över 70 000 studenter och över 7 000 forskare ligger inom drygt en kilometer från Hagastaden.

 

 

Kommentarer inaktiverade.