Stockholm – en topprankad stad som blir ännu bättre

Det finns många olika internationella rankingar som mäter vilka städer och regioner runt om i världen som är bäst inom olika områden. Stockholm rankas oftast högt i dessa internationella rankingar, särskilt i dem som mäter ekonomisk tillväxt, miljö och livskvalitet. I The Economists senaste ranking ”Best City 2012” hamnar Stockholm på en högt respektable sjätteplats och är därmed det enda nordiska land bland de topp tio som anses vara världens bästa städer. Detta är självfallet mycket bra.

 

 

 

 

 

 

Sedan förra årets mätning har Stockholm tappat två placeringar efter att kriterierna i denna specifika ranking har ändrats. Nu inkluderas även parametrar som geografisk placering, täthet och tillgängligheten till internationella och regionala flygavgångar.

Stockholms geografiska placering är svår att ändra på men när det gäller tätheten i staden och tillgång till fler internationella direktflyg så är det områden som staden redan arbetar med. Swedavia som ansvarar för bland annat Arlanda arbetar kontinuerligt med att öka antalet flyglinjer till Stockholm. Nyligen påbörjade Air China dagliga flygningar mellan Stockholm och Peking och flertalet nya flyglinjer väntas starta inom kort till fler internationella destinationer.

Gällande tätheten i Stockholm så är det en viktig del av stadens översiktsplan Promenadstaden som antogs i kommunfullmäktige i våras. Målet är att knyta samman områden som tidigare varit avskilda från varandra. En sammankoppling av stadens delar innebär bättre infrastruktur med fokus på kollektivtrafik, cykel och gående samt ny sammanhängande bebyggelse. Det kommer också innebära fler attraktiva parker och mötesplatser mellan stadsdelar.

Med denna utveckling kommer Stockholm fortsättningsvis bli ännu mer svårslagen.

Kommentarer inaktiverade.