Allt fler bor i tätorter

Idag släppte SCB nya siffror över hur sveriges befolkning är fördelad över landet. Den trend som vi ser globalt, att majoriteten av befolkningen bor i städer, håller även i Sverige: 85 procent av svenskarna bor idag i tätorter. Under perioden 2005 till 2010 ökade tätorts-befolkningarna i Sverige med 383 000 invånare, och Stockholm som tätort ökade med 120 000 invånare. Det innebär att Stockholm snart är tre gånger så stort som Göteborg!

Den högsta andelen befolkning som bor utanför tätorter har Gotland (42 procent utanför tätorter), och den lägsta andelen har vi här i Stockholm (4 procent).

Vad SCB-siffrorna säger är att Stockholm är en plats av inflyttade personer: Väldigt få familjer kan kalla sig urstockholmare. Jag själv flyttade hit från Sörmland en gång i tiden. Det gör att Stockholm kan vara platsen att få vara sig själv, ömsa skinn från uppväxten, och börja nya karriärer och komma på nya företagslösningar.  Det är i sig otroligt spännande. Vi kanske inte är ett New York, men vi är i sanning en plats för möten och nya ansikten, och det vill jag att vi ska fortsätta att vara. Vi måste också bygga mycket för att hålla jämn takt med all inflyttning, och alla som bildar familj och skaffar barn i Stockholm. Som finansborgarråd är det kul att så många vill vara stockholmare!

Vi vet inte hur teknologi och nya uppfinningar kommer att förändra våra liv, men i dagsläget framstår det mer och mer tydligt att det är i storstäder som vi kan bygga ett samhälle som är miljövänligt, effektivt, och som håller  ihop. Korta avstånd och effektiv kollektivtrafik minskar utsläpp från trafiken, och det gör också att det är lättare att hitta jobb som är roligare när avstånden är kortare mellan hem och arbetsplats. Genom att få värme från CO2-fri fjärrvärme vinner stockholmarna kampen om vem som värmer sig miljövänligast jämfört med de som måste ha olja- eller pellets på landet. Vårt arbete för att bli en CO2-fri stad fortsätter.

DN och SvD skriver om det.

Geo-tag: Stockholm, Stockholm, Sweden.

5 reaktion på “Allt fler bor i tätorter

 1. Nu ska man väl i ärlighetens namn understryka att större delen av befolkningsökningen inte består av svenskar som flyttar in till storstäderna. Det handlar istället om invandrade utlänningar som vill ta del av den växande svenska bidragsbudgeten. Anders Borg konstaterade krasst häromdagen att mer än hälften av invandrarna är socialbidragsberoende (http://www.youtube.com/watch?v=uKJrsmEAIIo).

  Nu när Moderaterna blivit svensk- och företagsfientligt och vill rädda världen med svenska skattepengar så är det kanske något man bör vara observant på. Vad är kostnaderna för invandringen uppe i vid det här laget, inräknat alla utgifter för utbrända bilar, nedbrända skolor mm? Så sent som inatt låg röken tät över Fittja såg jag. Räcker hundra miljarder kronor varje år för projekt (m)ongokultur? För att inte tala om den sociala kostnad för dem som utsätts för personrån, hot och våld av allehanda slag.

 2. @Mattias:
  Gå in här (scb): http://www.scb.se/Pages/ProductTables____25795.aspx

  Där kan man se på vilket sätt befolkningen ökar. Inlyttning från utlandet är jämbördigt med födelseöverskottet (båda 40-45%) medan inflyttningen från resten av Sverige står för 15%. Så ökningen kan inte säga utarma svensk landsbygd på något sätt.

  Du tar för givet att de som flyttar till Sverige gör det för att få bidrag. Mig veterligen finns det ingen studie som undersökt detta. Det framgår inte av det A Borg säger om det är nyliga invandrare. Däremot är företagsamheten stor bland många invandrargrupper som varit här ett tag. Och deras entreprenörsskap skapar givetvis jobb för än fler.

  Att man som nylig invandrare får bidrag är väl inte så konstigt. Det tar ett tag att komma in i samhället och att lära sig språket. Jämför med barn. De kostar oerhört mycket för samhället under de första 20 åren. Under den tiden får de en massa från samhället utan att ge något ekonomiskt tillbaka. Men vi tycker ändå det är rimligt, eftersom det är det ända sättet vårt samhälle kan fortleva. Samma sak gäller invandrare. Det kostar lite i början, men när de kommer in i samhället så bidrar de. Konstigare än så är det inte.

  Sedan så drar du upp det här med kriminalitet. Visst är det mer kriminalitet i invandrartäta områden. Men har det med invandring att göra. Utanför Helsingfors finns det bostadsområden som liknar våra betongförorter. Skillnaden är att där bor det bara finnar (ej invandrare). Kriminaliteten är minst lika hög där som här. Sarnecki har undersökt detta och kommit fram till att socioekonomiska faktorer är avgörande. Kommer man hit som flykting hamnar man lätt i socialgrupp 3. Grundmisstaget ni SD:are gör är att ni medvetet blandar ihop beroende med korrelation. Den bakomliggande orsaken är inte härkomst.

 3. ”Grundmisstaget ni SD:are gör…”. Ja, för i Sverige idag är man automatiskt sverigedemokrat så fort man kritiserar den förda invandringspolitiken, tycker att kriminalitet ska bekämpas eller förfäras över att över 6000 kvinnor anmäler att de blivit våldtagna varje år.

  I övrigt är ditt resonemang behäftat med så allvarliga felaktigheter att det är svårt att veta var man ska börja bemöta det.

  Först bemöter du ett påstående jag aldrig gjort om att ökningen skulle utarma svensk landsbygd. Det var precis motsatsen jag underströk, men som många av dina meningsfränder bryr du dig kanske inte om att lyssna och läsa innan du i stridens hetta formulerar dina motargument.

  Sedan jämförs invandrare med barn som kostar pengar under sin uppväxt. Skillnaden är att ett svenskt barn har föräldrar som bekostar större delen av försörjningsbördan. Inräknat den skatt de betalat fram till dess de får barnet har de flesta föräldrar med råge redan betalat de bidrag de sedan får tillbaka under barnets uppväxt.

  Självklart har socioekonomiska faktorer en viktig roll om man bekänner sig till den socialistiska skolan. Jag bestrider inte det. Men det fungerar knappast som argument i debatten att hävda att invandring är bra därför att invandrare tenderar att hamna i ”socialgrupp 3″ begå brott och bli en stor kostnad för samhället. Hela argumentationen är så ologisk och korkad att man börjar betvivla om den som för fram det är helt tillräknelig.

  Invandringen till Sverige har gjort och fortsätter att göra landet till ett mer otryggt land. Jag har förstahandserfarenhet av det, det är inget en för mig okänd ”Niklas” kan ändra på med dåligt underbyggda argument. Sedan höstens val har Moderaterna dessutom representanter för Södertäljemaffian som ledamöter i riksdagen. Det är en riktigt otäck utveckling hur etablerade partier nu samarbetar med kriminella nätverk för att stärka greppet om makten.

 4. Hej. Sedan alliansen tog över i Stadshuset har siffrorna över försörjningsstödet nått historiskt låga nivåer, och det är på grund av våra tydliga satsningar på jobb istället för bidrag – och det finns alltså inga farhågor om att inflyttningen skulle kräva mer bidrag. Däremot är det självfallet en utmaning att bygga bostäder, arbetsplatser och exempelvis förskolor i en dynamisk och växande stad som Stockholm – och här görs mycket, och kommer att behöva göras mycket även framöver. Slutkontentan är dock att inflyttningen är bra för Stockholm, och inflyttning är bra för Sverige. Det är viktigt att man har ett jobb, oavsett var man kommer ifrån, och att man kan leva på den lönen. Genom att se till att det alltid lönar sig att arbeta har vi råd att behandla vår nästa med den godhet som vi önskar att andra visar oss om vi skulle hamna i nöd.

  med vänliga hälsningar
  Tobias Holdstock, moderata rotlarna i Stadshuset

 5. Snälla söta Tobias Holdstock, du tolkas som en dålig arvtagare till Astrid Lindgren. Det som är väsensskilt mellan dig och Astrid är att hon ljög aldrig – hon fantiserade. Du däremot förnekar vissheten om att vi för närvarande har nästan 500000 personer i hushållen som mottar socialbidrag. Dessutom vill du inte kännas vid att ni (inte vi) för närvarande har ytterligare 500000 personer som räknas som arbetsföra men har så låg eller närmast ingen utbildning alls för att kunna integreras i samhället. Kan du lova att den expansion som du förspråkar inte kommer att fördubbla angivna siffror inom fem år. Du som moderat och som vädjar till den goda människan, solidariteten är alltid frivillig – i alla andra former kallas det socialism.
  Den dag de riktiga kommunisterna genomför socialismen och övertar stadshuset, stannar du kvar då? Slutligen de få stockholmarna som lever i staden kräver inte att den skall expandera. Vi skulle hellre se att exempelvis Göteborg tog över storhetsvansinnet.