Sten Nordins Veckodagbok v10

Hej!

Sommarjobb ger ett bättre Stockholm

I måndags gick Stockholms stad ut med årets storsatsning på
sommarjobb
. Redan för sommaren 2010 var vi ute med en satsning, och den bygger vi nu vidare på. I år erbjuder vi sommarjobb till 3500 unga stockholmare, med tonvikt på ytterstadsområden där det ibland kan vara svårt att hitta en sysselsättning under sommaren.

Jag har skrivit lite om det tidigare, men det tål att upprepas: Sommarjobb ger inte bara många unga stockholmare en första rad i sitt CV och en chans in på arbetsmarknaden, utan ger också lugnare områden under sommarperioden. Om detta skriver exempelvis SvD. Totalt kostar vår sommarjobbsatsning 35,6 miljoner kronor.

För ett växande Stockholm krävs att vi ger unga en fot in på arbetsmarknaden. Det ger fler en tidig erfarenhet av hur det är att jobba, och vad det är för jobb som de kan tänka sig i framtiden. På det sättet hoppas jag att vi inte bara ger lite extra pengar på fickan, ett cv, och tryggare områden, utan också en bra start för val av karriär eller studier efter gymnasiet!

Förskolan viktig för både arbetsmarknad och jämställdhet

Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman lyfte i veckan frågan om förskolans öppettider och de problem som man som arbetande förälder ställs inför: var tredje förälder upplever att förskolans öppettider gör det svårare att klara sitt arbete.

I valrörelsen argumenterade jag starkt för att bättre anpassa förskolan utifrån barn och föräldrars villkor, och det för att förskolan är en nyckelfaktor för ett Stockholm som jobbar.

Vi måste ständigt arbeta för att placera stockholmarna och deras behov i centrum, och alla vi som har haft barn i förskoleåldern vet vad det är för problem som man stöter på.

I ett växande Stockholm måste vi ha ännu större lyhördhet för när kommunens verksamhet och stockholmarnas vardag inte är i fas med varandra.
Om du har tankar om detta är du välkommen att sända mig dina förslag som svar på detta mail.

Boultbee under ny ledning och nytt namn

Jag noterar att företaget Boultbee under sin nya ledning nu har bytt namn till Centeni. Självfallet är det bra att ibland ruska av sig gammalt bagage och börja om från början, men jag tror att innehållet i verksamheten är viktigare än namnet.

Dock kan jag konstatera att Centeni har en viktig uppgift framför sig i att erbjuda stockholmsföretagarna bra villkor för sin affärsverksamhet, och att de måste ta det förvaltandet på största allvar.

Kulturtipset

Just nu är Liljevalchs halvvägs igenom sin vårsalong, som inleddes den 28 januari och slutar 27 mars. Om du inte har besökt salongen ännu är det därmed hög tid att ta fram kalendern och boka in innan den har tagit slut. Vad som också är värt att ta en titt på är Ung Vårsalong 2011 – verk av elever vid Stockholms gymnasier, där verken har godkänts av en jury.

Slutligen…
Sedan sist har jag på min hemsida skrivit om lösningen för förskolan Lilla Ny, rapporten om en BNP-ökning på 7,3 procent, om sjunkande arbetslöshet i Stockholm, och att Carin Jämtin lämnar stadshuset.

Kommentarer inaktiverade.